Gemeente verplicht inburgeringstraject

Actueel 64 keer gelezen

Voorburg - Inburgering gaat voortaan niet meer via een aanbodstelsel, maar via een vaststellingstelsel. Althans de gemeenteraad heeft vorige week een verordening van het college aanvaard. Dit betekent dat inburgeraars geen vrije keuze meer hebben om zelf een traject te kiezen, maar dat de gemeente dit voor hen doet. Met deze verordening hoopt het college dat meer mensen voor het staatsexamen slagen.

door Judith Poppema

Volgens wethouder G. Rensen hebben jaren de inburgeraars zelf een traject mogen kiezen. Maar dit heeft ertoe geleid dat veel mensen geen gebruik hebben gemaakt van het gemeentelijke aanbod en het zelf hebben geprobeerd. Gevolg: een slagingspercentage van maar 30%.

Inburgeraars hebben zo jaren verspeeld. Daarom stelt het college voor het aanbodstelsel te veranderen in een vaststellingstelsel. De gemeente bepaalt dan het traject. Daarmee is het volgens Rensen mogelijk om inburgeraars beter te helpen. Maar niet voor iedereen. Inburgeraars die een goede opleiding in hun vaderland hebben genoten of al jaren in Nederland wonen, mogen zelf hun traject kiezen.

Maar voor de meeste mensen geldt een vaststelling en dit gebeurt altijd op persoonlijke basis en na een goed intakegesprek, vervolgt Rensen.

Keuzevrijheid

SP en GroenLinks hebben een motie ingediend. Volgens A. van den Berg (SP) moeten - wanneer inburgeraars dat willen - de eerste zes maanden de mogelijkheid hebben zelf hun traject te kiezen. Als de inburgeringsplichtige na zes maanden kan aantonen dat hij of zij voldoende voortvarend is gestart, is er een grote kans van slagen. Kan dit niet aangetoond worden, dan kan het college altijd nog een traject vaststellen.

Ook M. Cornelissens (GroenLinks) vindt het eerste half jaar de keuzevrijheid belangrijk. ?Maar ik ben blij dat dit voor een kleine groep wel blijft behouden.? De gemeenteraad heeft na stemming deze motie verworpen.

Op zich spreekt J. Schellings (D66) de argumentatie van SP en GroenLinks wel aan. ?Maar de werkelijke vraag is hoe we de individuele inburgeraars het beste helpen. Wij helpen hen beter door dit gestuurd te laten doen. Anders gaat er wellicht een half jaar verloren.?

Maatschappelijk belang

A. Paardekoper (CDA) vindt de vaststelling een goede zaak gezien de slechte resultaten van de inburgering. Maar wil de wethouder wel de inburgeraars zelf benaderen? ?Is de wethouder bereid zoveel mogelijk op maat en langs persoonlijke weg aandacht te besteden wanneer de verplichtstelling van kracht is??

De VVD hecht grote waarde aan persoonlijke vrijheid, aldus H. Plekenpol. ?Maar aan de andere kant moet er snel begonnen worden met de inburgering.? De fractie is gelukkig met de toezegging van de wethouder om zoveel mogelijk aan te sluiten op het individu zelf.

Ook I. Mall?e (Gemeentebelangen) vindt het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen. Het is volgens haar belangrijk dat mensen snel het Nederlands onder de knie krijgen.

Tenslotte vindt A. Brussaard (PvdA) de inburgering eveneens van maatschappelijk belang. ?Het is niet voor niets dat de gemeente dit aanbod doet.? Hij vreest ? evenals andere fracties ? dat de vrijheid om zelf een keuze te maken, leidt tot vertraging. Het was anders geweest als het slagingspercentage hoger was geweest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant