Veteraan voor de klas

Actueel 84 keer gelezen

Leidschendam - De veteraan Anne Mulder stond maandag 22 juni voor de klas bij basisschool De Zonnewijzer in Leidschendam in het kader van het onderwijsproject ‘verhalen van veteranen’. Woensdag bezocht Mulder ook een klas in basisschool De Driemaster te Voorburg. Het project wordt uitgevoerd door het Veteraneninstituut te Doorn naar aanleiding van de Landelijke Veteranendag, komende zaterdag. Daags voor deze dag vindt ook in Leidschendam een veteranenbijeenkomst plaats.

Leerlingen van tien tot achttien jaar ontmoeten in hun klas een jonge of oudere veteraan. Dat kan een Indië-veteraan zijn, maar ook iemand die in de jaren tachtig van de vorige eeuw deelnam aan de vredesmissie in Libanon. Of, nog actueler, een pas afgezwaaide veteraan die in Afghanistan of Irak is geweest.

Deze veteranen zijn speciaal opgeleid om hun verhaal te vertellen aan leerlingen in deze leeftijdscategorie. In zo’n les stellen de kinderen allerlei vragen: Wat is het doel van een redesmissie? Hoe vond je het om daar te zijn? Heb je thuis gemist en hoe was het contact met thuis? En: Wat kregen jullie te eten?

Soms zijn het heel indringende vragen: Heb je wel eens geschoten? Heb je wel eens iemand gedood? De kinderen worden in deze lessen uitgedaagd om na te denken over oorlog, vrede, veiligheid, plichtsbesef en eigen verantwoordelijkheid. Het project past dan ook heel goed in het onderwijsthema burgerschapsvorming.

Veteranen bijeen

Op vrijdagmiddag 26 juni organiseert de gemeente een bijeenkomst voor veteranen uit de plaatselijke gemeenschap. Hiermee wil zij uiting geven aan de maatschappelijke erkenning en waardering van de inspanningen die deze veteranen in opdracht van politiek en samenleving hebben geleverd en van de offers die daarbij werden gebracht.

Leidschendam-Voorburg heeft ongeveer 500 veteranen, die zijn ingezet bij verschillende missies in oorlogsgebieden. De veteranenbijeenkomst vindt plaats in een grote tent op het parkeerterrein bij het winkelcentrum Leidsenhage. Circa 400 veteranen, velen met partner, worden door burgemeester drs. J.W. van der Sluijs welkom geheten.

De Voorburgse Libanon-veteraan Erik Kuiper geeft een toelichting op de activiteiten van het Veteraneninstituut en met name op het eerdergenoemde project ‘Veteraan in de klas’. Na dit officiële gedeelte hebben de veteranen ruim gelegenheid voor onderlinge contacten en het uitwisselen van hun ervaringen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant