Nieuwe wethouder beëdigd

Actueel 72 keer gelezen

Voorburg - Astrid van Baalen (45) is vorige week benoemd als wethouder. Ze neemt de taken over van Tilly Zwartepoorte. “Vorige maand bereikte ons het bericht dat zij het wethouderschap wenst te beëindigen”, vertelde plaatsvervangend VVD-fractievoorzitter Rozenberg tijdens de gemeenteraadsvergadering. “Er is nog voldoende werk te verrichten in de gemeente om het college de komende maanden op volle sterkte te brengen. Wij hebben deze keuze welbewust gemaakt.”

Door Ingrid Rompa

Voor haar benoeming sprak Astrid van Baalen de gemeenteraad en de publieke tribune toe. “Het is voor mij een mooi moment om hier te mogen staan”, liet zij hen weten. Ze vertelde vervolgens in vogelvlucht over haar leven in en buiten de gemeente.

“Ik woon hier nu 28 jaar. Ik ben hier naar school gegaan, ik ben hier getrouwd en mijn kinderen zijn hier geboren. Ik heb zowel in Voorburg als in Leidschendam gewoond, maar ook daarbuiten. Leidschendam-Voorburg is voor mij echter de mooiste plek.”

Sommige mensen vragen zich af of een periode van negen maanden niet erg kort is om een resultaat neer te zetten. “Ik denk van niet”, reageerde Van Baalen lachend “Ik heb reeds driemaal eerder gewerkt aan een project van negen maanden en die resultaten mogen er alledrie zijn.” Ze gaf aan uit te kijken naar een prettige samenwerking met het college, de raad en het ambtelijk apparaat.

“Met de hulp en samenwerking van alle partijen weet ik zeker dat het mogelijk is het laatste deel van deze collegeperiode voort te zetten en af te ronden. Mijn uitdaging is het vinden van een balans tussen de dialoog, de samenwerking en mijn eigen visie.”

Kritische vragen

Gemeenteraadslid Jami stelde Van Baalen en de VVD-fractie vervolgens een aantal kritische vragen. “Heeft de VVD er rekening mee gehouden dat zij de gemeente op mogelijke kosten jaagt door een wethouder te benoemen voor negen maanden? Daarna kan de wethouder namelijk twee jaar lang - op kosten van de belastingbetaler - geld ontvangen.”

Hij wilde ook weten of de portefeuille van wethouder Zwartepoorte niet voor negen maanden kan worden overgenomen door een ander collegelid. Van kandidaat-wethouder Van Baalen wilde hij weten of zij na haar wethouderschap wil afzien van de wachtgeldregeling.

Burgemeester Van der Sluijs greep na deze vragen in. “De wachtgeldregeling is in de wet geregeld. Ik vind niet dat mevrouw Van Baalen uw vragen hoeft te beantwoorden. Ik vind dat dit niet kan.”

Politieke vraag

Jerome Schelling (D66) wilde weten waarom er een nieuwe wethouder moet komen. “Bij uitstek een politieke vraag die om een politiek oordeel vraagt.” Hij vroeg zich af of wethouder Tilly Zwartepoorte is weggestuurd wegens gebrek aan vertrouwen van de meerderheid van de raad.

“De overige raadsleden gehoord hebbende is dat hier beslist niet aan de hand. Bijna raadsbreed wordt haar aftreden betreurd. De redenen moeten dus binnen de partij van de wethouder zelf liggen. Wij betreuren het dat de VVD-fractie hier niet wat duidelijker over is geweest. De vermoedelijke interne verdeeldheid binnen die partij kost de gemeente een prima wethouder.”

D66 heeft respect voor de beslissing van Tilly Zwartepoorte. “Dat legt de lat hoog voor wethouder Van Baalen, want wij willen er beslist niet op achteruit gaan.” Schellings introduceerde vervolgens de ‘Zwartpoorte-norm’. “Daarbij wordt gekeken of een wethouder er van uitgaat dat de sleutel voor verandering ligt bij mensen zelf.” Van Baalen gaf aan haar uiterste best te zullen doen te voldoen aan de Zwartpoorte-norm.

Stemming

Na stemming werd bekend gemaakt dat Astrid van Baalen met 28 stemmen voor is aangenomen als wethouder. Drie raadsleden stemden tegen. In totaal werden 33 stemmen uitgebracht. Er was tweemaal blanco gestemd.

Na aanvaarding van haar benoeming werd zij officieel beëdigd als wethouder door burgemeester Van der Sluijs. Hij heette haar als collegelid van harte welkom en wenste haar veel plezier. “En als voorzitter van de raad hoop ik dat je de Zwartpoorte-norm tot je geestelijk erfgoed wilt maken in relatie tot de gemeenteraad. Als je dat doet zit het, wat betreft de verhouding met de gemeenteraad, wel goed. En dat is natuurlijk heel belangrijk, want een wethouder is heel wat anders dan een raadslid.”

Afscheid

Na de installatie van de nieuwe wethouder nam de gemeenteraad afscheid van oud-wethouder Tilly Zwartepoorte. Met haar vertrek verliest de gemeenteraad een zeer gewaardeerd wethouder, zo bleek tijdens haar afscheid. Alle fractievoorzitters spraken lovend over haar kwaliteiten als bestuurder en over haar vindingrijkheid.

Burgemeester van der Sluijs sprak haar eveneens toe en reikte als blijk van waardering voor haar inzet voor de gemeenschap van Leidschendam- Voorburg de Vroedschapspenning uit. ”Vanaf 1 oktober 2004 hebben we aan wethouder Zwartepoorte een zeer betrokken wethouder gehad in het college. Heel bijzonder was ook haar plezierige relatie met de gemeenteraad”, aldus Van der Sluijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant