Gemeente houdt lokale klimaatconferentie

Actueel 61 keer gelezen

Voorburg - Wethouder Beimers wil in het najaar een lokale klimaatconferentie houden. Dat zei hij vorige week tijdens een vergadering van de commissie OG. De suggestie was afkomstig van commissielid Kniesmeijer (GroenLinks).

Tijdens de conferentie komen onder meer de doelstellingen en ambities van de klimaatnota aan de orde. “We nodigen een aantal mensen en partijen uit om eens van gedachte te wisselen over dit document en over het klimaat”, aldus Beimers.

Door Ingrid Rompa

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft onlangs een klimaatakkoord ondertekend tussen Rijk en gemeenten, waarin de doelstelling is opgenomen dat gemeenten een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van het energieverbruik en de uitstoot van broeikassen.

In het Klimaatplan 2009-2020 geeft de gemeente invulling aan een aantal doelstellingen uit dit klimaatakkoord. Het college van B&W heeft een paar scenario's uitgewerkt die oplopen in ambitieniveau. De gemeenteraad wordt gevraagd een keuze te maken uit deze alternatieven.

De voorkeur van het college gaat uit naar scenario 3. Het accent van dit scenario ligt op de stimulering van energiebesparing bij particuliere woningen en sluit aan bij de duurzaamheidambitie van de gemeenteraad.

Akkoord

De commissie OG ging vorige week akkoord met het raadsvoorstel tot vaststelling van het Klimaatplan 2009-2020, scenario 3. GroenLinks stemde in met de aantekening dat de fractie alleen akkoord gaat met het maatregelenplan en deed de suggestie voor het organiseren van een Klimaatconferentie. PvdA-er Van Giezen vond dat een goed plan en kwam zelfs met een tip voor de organisatie.

Volgens haar moet de gemeente eens een kijkje nemen bij het ministerie van VROM, afdeling lokaal klimaatbeleid. “Zij hebben ook allerlei bijeenkomsten georganiseerd.” Het doel van het Klimaatplan is ontleend aan het Regionaal structuurplan, lichtte wethouder Beimers toe. “Dat geeft aan dat de hele regio streeft naar een klimaatneutrale regio per 2050. De maatregelen die wij nu voorstellen beogen daar een eerste start aan te geven.”

Windenergie

Een aantal commissieleden vroeg tijdens de vergadering aandacht voor de burgers, onder meer met betrekking tot windenergie, zonnepanelen en energiebesparing in huishoudens. Beimers staat daar niet negatief tegenover: “Wij zoeken ook naar mogelijkheden om kleinschalige vormen van windenergie toe te passen. Grootschalige mogelijkheden zijn zeer beperkt, dan wel afwezig in de gemeente Leidschendam-Voorburg”.

Beimers zegde ook toe nog te kijken naar de door Pieter Baeten (VVD) voorgestelde 80/20 regel.“Dat vind ik altijd een heel aantrekkelijke regel. Het betekent dat je met 20 procent van de maatregelen 80 procent van het rendement haalt. Je moet daarmee echter wel het gevoel krijgen welke maatregelen het meest effectief zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant