Expositie bij Tso’ar tijdens festival

Actueel 156 keer gelezen

Leidschendam - Zondag 31 mei openen drie beeldend kunstenaars hun HMF-expositie rond het festivalthema Taal en Tekens. Een prikkelende tentoonstelling rond de wisselwerking tussen taal en beeld. Mensbeelden die je ook kunt lezen. Leestafels met opengeslagen boeken als beelden. Stemmen die je uit onverwachte hoek toespreken.

Tekst foto: Ingrid Putker

Als de drie kunstenaars voor een gesprek samen aan tafel zitten, blijkt hoe thuis ze zich voelen in het festivalthema. Taal speelt een belangrijke rol in hun werk. “Taal is fascinerend”, zegt Astrid Dekkers, “het zet de verbeelding aan het werk. Daardoor kan taal soms nog meer prikkelen dan een visueel beeld. Hang maar eens drie beschrijvingen van schilderijen aan een museummuur in plaats van de schilderijen zelf. Welk beeld stellen mensen zich dan voor?”

Astrid Dekkers

Bij Tso’ar presenteert Astrid Dekkers tafels met collages van boeken. Boeken uit haar eigen collectie liggen heel bewust opengeslagen bij een literaire tekst naast een foto van een interieur, of dichtgeslagen en gerangschikt. Niet bedoeld om op te pakken en te bladeren maar om te associëren met de teksten, de titels, de afbeeldingen.

Dekkers: “Automatisch vraagt iedereen zich natuurlijk af waarom ik de boeken zo heb neergelegd. Maar het leuke is dat de associatie van elke bezoeker weer een andere associatie kan zijn dan die van mij. Als je een tekst leest, beïnvloedt die je eigen voorstelling van de foto die je er naast ziet.”

Het gebouw geeft nog een extra dimensie. “De Tso’arruimte zelf is al heel indrukwekkend en ik reageer daar op. Bij een galerie stap je over de drempel en zie je kunst. Een andere wisselwerking tussen de ruimte en wat je ziet is er niet. Bij Tso’ar laat ik mijn werk in een ruimte ontstaan die al een spirituele lading heeft. Daar moet je je van bewust zijn als je een beeld presenteert. Ik heb mijn collages van boeken opgebouwd rond grotere thema’s als liefde en dood. Die thema’s krijgen in een voormalig kerkgebouw als Tso’ar nog eens een extra dimensie.”

Laura van Eeden

‘Lijn’ is de titel van het werk dat geluidskunstenaar Laura van Eeden laat horen bij Tso’ar. Voor haar werk is de ruimte essentieel. Van Eeden: “De architectuur van Tso’ar zorgt voor een akoestiek met allerlei verrassingen. De muren verplaatsen het geluid. Door al die weerkaatsingen komt het uit onverwachte hoek, waar je ook loopt. Het geluid is dan bijna een gedachte die je in je hoofd hebt, alleen hoor je ’m.”

Ze lacht. “Een geluidskunstenaar kan het overkomen dat bezoekers van een expositie roepen: ‘Hier is niets te zien hoor, kom, we lopen door.’ We zijn zo visueel ingesteld dat we ons niet bewust zijn van de geluiden om ons heen. Werkelijk luisteren vraagt concentratie. Zeker bij mijn werk dat, ook al klinkt het paradoxaal, eigenlijk heel stil is. Het liefste wil ik dat de bezoeker in Tso’ar zich lopend concentreert. Bewegen door de ruimte en dan ontdekken waar het geluid vandaan komt.”

Richard Mens

Richard Mens exposeerde ook vorig jaar tijdens het HMF bij Tso’ar. Zijn levensgrote mensbeelden van proppen krantenpapier en plakband oogstten veel bewondering. Dit jaar liet Mens zich inspireren door het pinksterfeest dat samenvalt met het HMF. Het verhaal vertelt van de tongen van vuur die zich boven de hoofden van de leerlingen vertoonden waarna zij ‘in vreemde talen begonnen te spreken’.

Mens: “Ik heb dat in de ruimte vertaald door gebruik te maken van het vele licht dat binnenvalt door het glas. Het weerkaatst op het plakband dat ik gebruik. Ik laat mensen uit het vuur zakken; de nieuwe mens die zich ontpopt als uit een cocon. Het pinksterfeest is immers het verhaal van de metamorfose.”

Kranten horen thuis in het werk van Richard Mens. “De krant is een kopie van de werkelijkheid. De wereld in taal gevat, die ik tot een beeld maak. Ik kies de kranten op kleurtoon. De woorden die erin staan gebruik ik dus niet bewust maar ze hebben wel een belangrijk aandeel in het werk omdat ze toch iets zeggen. Je kunt ze lezen. Het geeft een inhoud die tot verrassende dingen leidt. Meerdere mensen vertelden mij dat ze iets lazen in een beeld dat betrekking had op hen zelf of een gebeurtenis die voor hen belangrijk was.”

Alle werken op deze tentoonstelling vragen dus niet alleen om te worden gelezen, bekeken of gehoord, maar leggen ook ieder op hun eigen manier contact met de bezoeker.

Zondag 31 mei, 13.00 uur: opening tentoonstelling van Richard Mens, Astrid Dekkers en Laura van Eeden (t/m 27 juni). Ook op 31 mei, 15.30 uur, een gedichtenconcert m.m.v Jean Pierre Rawie, gedichten, Fluitoctet Blow Up! en Benjamin Rhodes, zang. Tso’ar, Burg. Sweenslaan 5, Leidschendam, www.tsoar.nl en www.huygensmuziekfestival.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant