René de Haas gaat vreemd

Sport 315 keer gelezen

Voorburg - René de Haas (42) wordt met ingang van het komend seizoen de nieuwe trainer-coach van de landelijke B-jeugdselectie van het Zoetermeerse DSO. De Haas was als speler actief bij Tonegido, SV Voorburg, RVC/Rijswijk en FC Sloterplas. Met Tonegido werd hij kampioen in de hoofdklasse en met SV Voorburg won De Haas de 10e (AD/)HC Cup.

Als (jeugd)trainer was De Haas alleen maar actief in Voorburg; SV Voorburg A1, Forum Sport A1 en Tonegido A1 en B1, Forum Sport 2 en Tonegido 2. “Ik ga voor het eerst vreemd. “ Bij Forum Sport was De Haas drie wedstrijden interim-hoofdtrainer toen Herman Kooyenga twee seizoenen geleden ontslagen werd. “Dat was tegen wil en dank, want ik heb totaal geen ambities om hoofdtrainer te worden. Ik voel mij beter op mijn plaats om te werken met spelers die net buiten het eerste elftal vallen. Voor hen ben ik een toegevoegde waarde. “

Afgelopen seizoen was De Haas trainer van reserve-eersteklasser Tonegido 2 en assisteerde hij daarnaast het trainersduo Wim Schaap en zijn assistent Ruud de Groot (in duobaan met functie technisch coördinator) bij het eerste elftal. “De afgelopen twaalf maanden is er veel met mij en de club gebeurd. Trainer-coach van het tweede was min of meer de afsluiting van een rot periode. “

De Haas nam dit seizoen al snel tussentijds het stokje over van Carlos Koswal. “Ik was nog niet helemaal gerevalideerd van mijn operatie begin juni.” Vier dagen na de verloren nacompetitiefinale tegen DWV en twee dagen voordat Tonegido de AD/HC Cup finale van Voorschoten´97 verloor werd bij De Haas kanker in zijn testikels geconstateerd. Een dag later werd hij al geopereerd.

“Mijn club Tonegido verkeerde financieel en organisatorisch ook in een moeilijke periode. Op initiatief van 23 man, waaronder ik, is in september tijdens de ALV een fusie met Forum Sport afgewend en zijn we als club zelfstandig gebleven. Ik werd lid van de technische commissie.”

Geen assistent-trainer

De Haas was graag in een technische rol bij Tonegido blijven werken. “Ik had verwacht dat ik assistent-trainer van de nieuwe hoofdtrainer Carlos Roeleveld zou worden, maar het bestuur koos voor Harry de Haas.” Hij wil geen misverstand over die beslissing laten bestaan. “Harry is clubicoon van Tonegido. Met zijn staat van dienst, mentaliteit en karakter is het een goede zaak dat hij voor de club behouden blijft nu hij als voetballer stopt. Carlos is de meest onderschatte trainer in Haaglanden. Tonegido heeft een toptrainer in huis gehaald.”

Vriend en bestuurslid technische zaken Frits de Bruin kan zich de teleurstelling van De Haas goed indenken. “René is een fantastische gozer en een prima jeugdtrainer. DSO heeft uitstekend gekozen. Wij vinden dat René meer bij de jeugd past. Hij mag daar anders over denken.”

De huidige technisch coördinator van Tonegido en toekomstig jeugdtrainer van de nieuwe samenwerkingsstichting met Sparta Ruud de Groot bood De Haas een trainersfunctie aan, maar De Haas wees dat van de hand. “De jeugd traint komend seizoen meerdere keren per week al om 16:00 uur. Als salesmanager bij De Telefoongids/Gouden Gids kan ik het trainen daar niet mee combineren. Mijn maatschappelijke loopbaan gaat voor.”

Bij DSO heeft De Haas al kennis gemaakt met de nieuwe spelersgroep. “DSO is de grootste club van Zoetermeer. Ik krijg een selectie van 30 spelers. De concurrentie is groot. Nog voor het einde van dit seizoen worden nog twee oefenwedstrijden gespeeld, zodat ik me een beeld kan vormen.”

Tonegido is en blijft een deel van het leven van De Haas. “Tonegido blijft mijn cluppie. Tijdens de revalidatie van mijn operatie heb ik beseft hoe belangrijk de club voor mij is. Privé heb ik een kleine familie. Tonegido is voor mij familie. Ik zal altijd hand en spandiensten, bijvoorbeeld wedstrijdanalyses van tegenstanders maken, voor Tonegido blijven verrichten, maar ik heb erg veel zin om bij DSO aan de slag te gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant