Huygensprijs voor Mariska Kriek

Actueel 71 keer gelezen

Voorburg - Dr. Mariska T. Kriek zal op donderdag 16 oktober uit handen van Dr. R.H.A. Plasterk, minister van OCW, de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor het vakgebied Ruimtewetenschappen ontvangen. De jury kende de prijs toe voor haar dissertatie 'The Many Phases of Massive Galaxies, a Near-Infrared Spectroscopic Study of Galaxies in the Early Universe’.

Het bekroonde proefschrift betreft de eigenschappen van vergelegen sterrenstelsels in het ‘vroege’ heelal. Mariska Kriek (1979) behaalde haar doctoraalbul sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Tot 2007 deed ze promotieonderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels in het jonge heelal. Op grond van haar proefschrift ontving ze van de faculteit Wis- en Natuurwetenschappen de onderscheiding ‘Onderzoeker van het jaar 2007’. Momenteel is Mariska Kriek werkzaam aan het Department of Astrophysical Sciences van Princeton University, USA.

De prijs, die bestaat uit een belastingvrij geldbedrag van 10.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeltenis van Christiaan Huygens, wordt sinds 1998 jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die in een recent verdedigde dissertatie een belangrijke, bij voorkeur ook maatschappelijk relevante bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd.De prijs wordt 16 oktober in Voorburg uitgereikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant