‘Vals’ debuutroman van Sasha Otten

Actueel 85 keer gelezen

Voorburg - Zo midden in het vakantieseizoen is een prima tijd om lekker weg te dromen met een goed boek. Onlangs verscheen bij Karakter Uitgevers B.V. de debuutroman van Sasha Otten. Een Royal Mystery over twee vrouwen; de moderne zakenvrouw Diana en prinses Marianne. De roman Vals, het eerste deel van een trilogie, is een mix van een literaire thriller en de vaderlandse geschiedenis van de koninklijke familie. Een aanrader voor al degenen die houden van een spannend boek en tegelijkertijd kennis willen maken met een stukje geschiedenis uit deze regio.

Door Astrid Abbing

Als je een beetje bekend bent in Voorburg weet je waar de prinses Mariannelaan of het prinses Marianneviaduct liggen. Maar ken je dan ook de geschiedenis van deze bijzondere prinses van het huis van Oranje? Prinses Marianne is de dochter van de eerste Oranjevorst van Nederland. Deze voor haar tijd zeer geëmancipeerde vrouw werd al gauw het zwarte schaap van de Oranjes. Bijna een eeuw lang is er niet over haar gesproken of geschreven. Direct na haar dood zetten haar tijdgenoten alles in het werk om haar sporen uit te wissen. Een reden voor schrijfster Sasha Otten om het verleden van deze bijzondere vrouw te ontrafelen. Haar sporen blijken op diverse plekken nog vers en zeker de moeite waard om er wat meer van te weten.

Fictie en werkelijkheid

De roman Vals gaat over het leven van een moderne zakenvrouw die ongewild in de harde wereld van list en bedrog terechtkomt. De problemen die aan de orde worden gesteld zijn van deze tijd en lijken bijna onoplosbaar. Op bijzondere wijze komt Diana in contact met prinses Marianne, die leefde in de 19e eeuw. Het ontrafelen van het leven van de prinses blijkt voor Diana uiteindelijk de oplossing voor haar problemen. Met de zoektocht naar het verleden en de aanwijzingen uit het heden brengt zij tevens het leven van haar beste vrienden in gevaar.

Herkenbare locaties

Bijzonder in het verhaal is de herkenbaarheid van een aantal locaties. Het verhaal speelt zich af in Wassenaar en Voorburg. De schrijfster hanteert een mix van fictie en werkelijkheid ter ondersteuning van het verhaal. Het is leuk om te lezen over de wandeling in het park bij Vreugd en Rust of de Mariannekamer in museum Swaensteijn in Voorburg. Maar ook de locaties elders in en buiten Nederland zijn van deze tijd. Het boek nodigt uit om zelf een kijkje te gaan nemen op de historische plaatsen waar je de sporen van het leven van prinses Marianne nog terug kunt vinden.

Verrassend plot

Door de verwevenheid van het leven van de hoofdpersoon Diana met dat van prinses Marianne lijkt de roman in de categorie historische romans ingedeeld te kunnen worden. Het eigentijdse verhaal maakt het echter een lekker leesbaar boek van nu. Een goede thriller boeit tot en met de laatste bladzijde. Je wilt weten hoe het afloopt, waardoor je het boek niet snel weg kunt leggen. Je hebt een vermoeden van de afloop maar wordt altijd weer verrast door een plot waar je niet op hebt gerekend. Zo leest ook de roman Vals, een goed leesbaar verhaal van deze tijd, vermengd met bijzondere historische feiten en een verrassend plot.

In het voorjaar van 2009 verschijnt deel twee van de trilogie, de roman Blind. Hierin speelt koning Sophie van Württemberg, de eerste – ongelukkige - echtgenote van koning Willem III een belangrijke rol speelt. De roman Vals is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost slechts 15 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant